Toiminta 2025
Tehyn Siun soten ammattiosasto ry
Toimintasuunnitelma vuodelle 2025
Johdanto
Ammattiosaston päätehtävä on jäsenten edunvalvonta. Tarkoituksena on valvoa ja parantaa jäsenten taloudellista asemaa ja palvelussuhteen ehtoja sekä ammatillisia-, sosiaalisia- ja oikeudellisia etuja.
Tulevalla neuvottelukierroksella 2025 ammattiosastolla tulee olla hyvä tukitoimintavalmius sekä jäsenten vankkumaton tuki. Tiedotuksen tulee tavoittaa jäsenet neuvottelukierroksen aikana. Tiedotuskanavina käytetään ammattiosaston internet- sivuja, sähköpostia sekä jäseniltoja. Lisäksi yhdysjäsenverkostoa pyritään vahvistamaan tiedon välittämisessä.
Yksin voi pyytää, yhdessä vaatia.
Ammattiosaston toiminnan haasteena on toiminta-alueen maantieteellinen laajuus ja työpaikkojen suuri määrä. Jäsenten tasapuolinen edunvalvonta ja jäsentoiminta ovat tärkeimpiä tavoitteita.
Erilaisilla jäsentapahtumilla, puheeksi ottamalla ja tiedottamalla tavoitamme opiskelijat, uudet työntekijät ja kollegat. Jäsentilaisuuksissa yhdessäolo vahvistaa kuulumista ammattiosastoon ja -liittoon – Yhdessä olemme enemmän.
Tehy tekee kampanjan järjestäytymisen ja jäsentietojen päivityksen tueksi. Ammattiosasto osallistuu Tehyn järjestämiin kampanjoihin.
Ammattiosastolla on valmius järjestää tilaisuuksia ja tapahtumia sekä lähitapaamisina että etäyhteyksien avulla. Tällä mahdollistetaan osallistuminen mahdollisimman monelle jäsenelle.
Ammattiosasto ja luottamusmiehet seuraavat työnantajan sisällöllisiä ja rakenteellisia muutoksia sekä valvovat jäsentensä oikeuksia muutostilanteissa.
Vaikuttaminen ja verkostoituminen edellyttää järjestöllistä yhteistyötä sekä yhteyksiä päättäjiin, että asianvalmistelijoihin.
Ammattiosasto tukee jäsentensä osaamista ja jaksamista haasteiden keskellä, sekä kehittää omaa toimintaa vastaamaan tarpeita.
Jäseniä kannustetaan asettumaan ehdolle vuoden 2025 Tehyn vaaleihin ja äänestämään aktiivisesti.
Hyvinvointialueella on kattava luottamusmiesorganisaatio, joka huomioi hyvinvointialueen laajuuden. Toimintaa kehitetään edelleen lähemmäksi jäseniä siten, että luottamusmiehet ovat helposti tavoitettavissa.
Jäsenet ja jäsentilaisuudet
Ammattiosaston jäseninä ovat kaikki Siun soten palveluksessa olevat tehyläiset ympäri maakuntaa. Ammattiosaston tehtävä on huolehtia jäsenistöstä ja tarjota tasapuolisesti jäsentilaisuuksia, jäsenetuja, kampanjailtoja sekä mahdollistaa jäsenten vaikuttamismahdollisuudet ammattiosaston toimintaan.
Ammattiosasto järjestää jäseniltoja ja erilaisia tilaisuuksia maakunnan alueella vahvistamaan tehyläistä identiteettiä ja yhteenkuuluvuutta. Jäsenistöltä peritään virkistysmatkoihin ja -tilaisuuksiin osallistumisesta omavastuuosuus. Vuosittain järjestämme jäsenille pikkujoulun. Ammattiosasto muistaa jäseniään mm. 50 vuotta täyttäviä ja eläkkeelle jääviä lahjakortilla.
Ammattiosaston kevätkokous pidetään huhti-toukokuussa ja syyskokous marras-joulukuussa. Kevätkokouksessa käsitellään edellisvuoden toimintakertomus ja tilinpäätös. Syyskokouksessa esitellään seuraavan vuoden toiminta- ja taloussuunnitelmat.
Opiskelijoiden jäsenrekrytointiin panostetaan sekä kannustetaan jäseniä kouluttautumaan Tehy -tutoreiksi, jotka yhteistyössä Tehyn Itä- Suomen yhteistoiminta alueen kanssa organisoivat oppilaitoksilla jäsenhankintaa. Ammattiosaston tavoite on näkyä erilaisissa tapahtumissa, joissa on tulevia potentiaalisia jäseniä paikalla.
Ammattiosaston hallituksen tavoitteena on saada kattavasti tehyläisiä yhdysjäseniä jokaiseen työpisteeseen koko Pohjois-Karjalan hyvinvointi alueelle ja järjestää heille koulutusta yhdysjäsenen tehtäviin. Yhdysjäsenten kautta ammattiosasto jakaa myös tietoa työyksiköihin. Yhdysjäsentoiminnasta vastaa ammattiosaston varapuheenjohtaja.
Edunvalvonta
Toimintavuonna 2025 neuvotellaan julkisen sektorin työehtosopimuksista SOTE-sopimus, HYVTES ja KVTES. Jos palkankorotuksista ei päästä yhteisymmärrykseen on työehtosopimukset irtisanottavissa.
Suunnitellaan keväälle 2025 tarvittavia jäseniltoja, joissa tuodaan jäsenille neuvottelukierrokseen liittyviä asioita ja luodaan yhteishenkeä tukitoimiin.
Työehtosopimusneuvotteluja silmällä pitäen ammattiosaston verkkosivut ovat ajan tasalla ja ammattiosastolla on riittävä määrä henkilöitä, jotka osaavat päivittää verkkosivuja sekä ammattiosaston somekanavia.
Olemme mukana rakentamassa vahvaa tukitoimintaorganisaatiota, osallistumalla Tehyn koulutuksiin. Lisäksi järjestämme omia paikallisia koulutuksia.
Yhteisenä toimintana ammattiosasto- ja luottamusmiestoimijoille järjestetään perehdytystä ammattiosasto- ja luottamusmiestoiminnasta. Tehyn valtakunnallisilla ja paikallisilla koulutuksilla mahdollistetaan toimijoiden osaaminen muuttuvassa työelämässä ja yhteiskunnassa.
Hyvinvointialueella on kattava luottamusmiesorganisaatio, joka huomioi hyvinvointialueen laajuuden. Luottamusmiehet edustavat tehyläistä henkilöstöä. Edunvalvonta vastaa jäsenten kysymyksiin ja hoitaa heidän asioitaan eteenpäin.
Tehyn oma oikeuspalveluyksikkö on merkittävä jäsenetu.
Luottamusmiehet ja ammattiosasto informoivat jäsenistöä mm. ajankohtaisista asioista sekä paikallisista sopimuksista osastotunneilla ja jäsentilaisuuksissa. Edunvalvonta on ammattiosaston tärkein tehtävä. Edunvalvonnallisista asioista tiedotetaan jäseniä kuukausittain uutiskirjeellä.
Luottamusmiesten yhteystiedot löytyvät ammattiosaston verkkosivuilta https://ao602.tehy.fi .
Luottamusmiehet tapaavat keskenään kerran kuukaudessa ja tekevät yhteistyötä ammattiosaston hallituksen kanssa.
Ammattiosaston puheenjohtajan ajankäyttö on neuvoteltu luottamusmiesten kokonaisajankäytöstä. Ajankäytöllinen puheenjohtaja helpottaa luottamusmiesten ja ammattiosaston yhteistyötä. Ammattiosaston puheenjohtaja ja pääluottamusmies käyvät paikallisneuvottelut työnantajan kanssa ja hallitus hyväksyy paikalliset sopimukset.
Paikallisesti sovittavia asioita tulee pitkin toimintavuotta ja teemme tiivistä yhteistyötä Tehyn edunvalvonta toimialan kanssa.
Hyvinvointialueen muutostilanteissa valvotaan jäsenten oikeuksia seuraamalla työnantajan sisällöllisiä ja rakenteellisia muutoksia sekä raportoimalla ennakoivasti Tehyä.
Työolojen parantamiseksi tehdään tiivistä yhteistyötä työsuojeluvaltuutettujen kanssa. Tapaamme työnantajan edustajia sekä poliittisia päättäjiä neuvotteluyhteyden, edunvalvonnan ja tiedonkulun edistämiseksi. Säännölliset
tapaamiset säilytetään pääluottamusmiesten ja hyvinvointialuejohtajan välillä sekä toimialuekohtaisia tapaamisia lisätään.
Tehyn vaalit toteutuvat alkuvuodesta 2025. Ammattiosaston jäseniä muistutetaan Tehyn vaaleista, mahdollisuudesta asettua ehdokkaaksi ja käyttää ääntä vaaleissa. Alueeltamme on tärkeää saada edelleen edustajia Tehyn valtakunnalliseen päätöksentekoon.
Keväällä 2025 on myös kunta- ja aluevaalit. Ammattiosasto kannustaa jäseniään lähtemään ehdolle vaaleihin. Ammattiosasto vaikuttaa ehdokkaisiin tuomalla esille paikallisia näkökulmia Tehyläisille tärkeisiin asioihin.
Koulutus
Sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöillä on lain mukainen velvollisuus ylläpitää sekä edistää omaa ammattitaitoaan. Ammattiosasto seuraa, että työnantaja mahdollistaa työaikana kaikille tehyläisille riittävästi ammatillista täydennyskoulutusta ja maksaa koulutuksesta aiheutuneet sopimuksen mukaiset kulut.
Koulutustyöryhmä suunnittelee koulutusta jäsenille tarpeen mukaan. Suunnittelussa huomioidaan jäsenistöltä saatu palaute ja Tehyltä tulevat koulutukset.
Koulutusta järjestetään jäseniltojen muodossa sekä etä- että lähitapaamisina. Vuoden 2025 tulevien koulutuksien sisältöön vaikuttaa valmistautuminen neuvottelukierrokselle.
Koulutukset tehdään saavutettavuudeltaan helpoksi ja sisällöiltään mielenkiintoisiksi sekä ajankohtaisiksi.
Tavoitteena on sitouttaa jäsenistö osaksi aktiivista ammattiosastoa ja tuoda jäsenistölle tietoa sekä paikallisista että yhteiskunnallisista muutoksista sotekentällä. Jäsenistöä kannustetaan osallistumaan Tehyn järjestämiin koulutuksiin.
Yhdysjäsenille järjestetään koulutusta yhdysjäsenen tehtävään. Säännöllisellä kouluttamisella ja tiedottamisella pyritään aktivoimaan ja sitouttamaan
yhdysjäseniä tehtävässään. Koulutuksissa korostetaan yhdysjäsenten tehtävää ja sen tärkeyttä sekä oikean tiedon tuomista jäsenistölle ja uusien jäsenten rekrytoimista.
Muilta osin koulutukset painottuvat hallituksen kouluttautumiseen, mm. mentoroinnin, perehdytyksen ja koulutuspäivien keinoin. Hallitus jatkaa Tehyn ammattiosastotoimijoille tarkoitettua koulutuspolkua.
Esihenkilötyöryhmä suunnittelee ja järjestää Tehyn Siun soten ammattiosaston esihenkilöille jäseniltoja sekä koulutuksia ajankohtaisista aiheista. Tavoitteena on tehyläisten esihenkilöiden verkostoituminen, tiedon aktiivinen jakaminen sekä hoitotyön esihenkilöiden yhtenäisyyden vahvistuminen. Tapaamiset järjestetään läsnäolo- tai etätapahtumina.
Hallitus ja kokoustoiminta
Ammattiosaston hallitus ja luottamusmiehet ovat jäsenten tavoitettavissa. Yhteystiedot löytyvät ammattiosaston internet- sivuilta. Hallitus kokoontuu säännöllisesti kerran kuukaudessa sekä tarvittaessa. Tilanteen mukaan kokoukset järjestetään joko läsnäolona tai etäyhteyksien avulla.
Varsinaisissa kokouksissa jäsenet käyttävät ammattiosastossa ylintä päätösvaltaa. Tavoitteena onkin, että jäsenet osallistuvat eri tavoin järjestettäviin kokouksiin. Kokouksien yhteyteen järjestetään tarjoilua ja jaetaan jäsentuotteita. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään läsnäolokokouksiin yhteiskuljetuksia tai kimppakyytejä.
Työvaliokunta, joka koostuu puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta, sihteeristä ja taloudenhoitajasta, valmistelevat kokousten esityslistat. Hallituksen jäsenet toimivat työryhmissä ja vastaavat työryhmän toiminnasta. Työryhmät tuovat kokouksessa käsiteltäviä asioita työvaliokunnalle.
Taloussuunnitelmassa varataan rahat hallituksen toimintaan ja jäsenten edunvalvontaan Tehy ry:n linjausten mukaisesti. Ammattiosasto käyttää tilitoimiston palveluita. Tilinkäyttöoikeus on hallituksen valitsemalla taloudenhoitajalla ja puheenjohtajalla.
Ammattiosasto valmistautuu vuoden 2025 neuvottelukierrokselle. Taloussuunnitelmassa varaudutaan neuvottelukierroksen mahdollisiin tukitoimiin. Ammattiosaston hallituksella on tukitoimintavalmius sekä ajantasaiset tiedot ennen neuvottelukierroksen alkua. Tämä turvataan osallistumalla Tehyn järjestämiin sekä ammattiosaston omiin koulutuksiin.
Vuosi 2025 on ammattiosastokauden kolmas toimintavuosi. Ammattiosaston toimijat osallistuvat Tehyn järjestämiin osaavan ammattiosastotoiminnan koulutuksiin. Toimikaudella ammattiosasto järjestää hallitukselle ja luottamusmiehille koulutusta hallitustyöskentelystä. Koulutuksissa kehitetään ammattiosaston toimintaa, kokouskäytäntöjä, yhteistyötä luottamusmiesten kanssa sekä vahvistetaan tukitoimintavalmiutta.
Tiedotus
Ammattiosaston tiedottaminen jäsenistölle on aktiivista, ajankohtaista ja ajantasaista. Ammattiosastolla on kotisivut https://ao602.tehy.fi. Kotisivujen kautta jäsenillä on mahdollisuus ottaa yhteyttä hallitukseen sekä luottamusmiehiin.
Jäsentiedottamiseen käytetään sähköpostia. Asioista tiedotetaan myös jäsenilloissa. Facebookia ja Instagramia käytetään kilpailuihin ja interaktiiviseen ajatustenvaihtoon sekä muuhun näkyvyyden lisäämiseen ja jäsenistön yhteenkuuluvuuden vahvistamiseen.
Ammattiosaston puheenjohtajalla on päävastuu tiedottamisesta. Tiedottamisen valmistelussa ja toteutuksessa ovat mukana pääluottamusmiehet ja
ammattiosaston tiedotustyöryhmä. Ammattiosaston hallituksen kokouksista lähetetään jäsenille sähköpostilla uutiskirje, joka löytyy myös ammattiosaston verkkosivujen jäsensivuilta.
Myös yhdysjäsenillä on tärkeä rooli työyksiköissä työntekijöiden aktiivisessa ja nopeassa tiedottamisessa. He jakavat työyksiköihin ammattiosaston tiedotteet, ohjaavat työntekijöitä käyttämään ammattiosaston internetsivuja ja tuovat tiedoksi tehyläisyyttä.
Vuonna 2025 on viidet vaalit ja neuvottelukierros.
Kevätkaudella on alue- ja kuntavaalit sekä Tehyn valtuustovaalit. Syksyllä työsuojeluvaltuutettujen vaali ja Tehyn Siun soten ammattiosaston hallituksen ja puheenjohtajan vaalit. Ammattiosasto kannustaa jäseniään asettumaan ehdolle sekä äänestämään eri vaaleissa. Ehdokkaille tarjotaan näkyvyyttä eri tiedotusalustoilla ja ohjataan Tehyn valtakunnallisten tukimuotojen käyttöön.
Keväällä 2025 käynnistyy uusi neuvottelukierros. Tiedotusta tehostetaan neuvottelukierroksen aikana jäsenilloilla, sähköpostilla, ammattiosaston kotisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa.